Terítési etikett
Egy elegánsabb étterembe betévedve csak pislogunk a rengeteg tányéron, poháron és evőeszközön. Hirtelen azt se tudjuk, hol áll a fejünk és mihez nyúljunk az első fogásnál, pedig a terítés szabályai nem is annyira bonyolultak, mint amilyennek elsőre tűnnek.
Az első lépés az úgynevezett ültetőtányér, ami egy nagy, lapos tányér. Erre nem kerül fogás, viszont a további tányérokat és tálakat erre, vagy ennek helyére helyezzük.
Az ültetőtányér mellett balra a villák, jobbra a kések, majd a kanalak találhatóak, különböző méretekben. A desszerthez használatos evőeszközöket a tányér fölé kell helyezni, a kanál nyelét jobbra, a villáét balra fordítva. A fogások sorrendjének megfelelően mindig a legelőször használatos evőeszköz van legkívül, majd fokozatosan haladunk befelé.
A poharak elhelyezésekor is a fogásokhoz igazodunk: A főfogáshoz kínált ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el, az előételhez felszolgált italok poharát ettől jobbra, a desszerthez adottakét pedig balra tesszük.
Ha az étkezéshez kenyeret vagy savanyúságot is felszolgálunk, akkor ezeket mindettől balra, egy kisebb tányérra tegyük.
Végezetül a villák bal oldalára tegyünk egy szalvétát, és kész is a tökéletes szervírozás.