Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Újabb Zila-titokról rántjuk le a leplet: A Pándi meggytorta receptje

A meggy talán az egyik legkedveltebb idénygyümölcs – noha nem is a fáról szedve, önmagában, hisz savanykás íze miatt nem jó sokat enni belőle, azonban süteménybe használva az egyik legkiválóbb választás. Ráadásul számtalan jótékony hatással is bír!

Lássuk hát, mi mindenre jó, ha meggyet fogyasztunk!

A meggy az egyik legkiválóbb antioxidáns, mely amellett, hogy távol tartja a bacikat, bizony vértisztító hatással is rendelkezik. Leginkább a máj és a vese hálálja meg a fogyasztását, azonban az erekre is jó hatással van savtartalma miatt, mely lúgos hatásának köszönhetően megnyitja a kapilláris ereket.

Szívizomproblémákra és szabálytalan szívdobogásra is kiváló orvosság a kis piros gyümölcs, ugyanis kalcium, kálium és magnéziumtartalmának hála megerősíti a szívizmokat és segít helyreállítani a szív megfelelő működését. B-vitamin tartalmáról pedig csak annyit, hogy a meggyben ennek a vitaminnak az összes fajtája megtalálható! Ha emésztési gondokkal küzdünk, esetleg stresszes életvitelt folytatunk, a meggy tökéletes segítség lesz egészségünk és jó közérzetünk kialakításában! J

A szépülni vágyók is bátran fogyasszanak minél több meggyet: kutatások bizonyították, hogy a folyamatos meggyfogyasztók tovább élnek, mint a meggyet nem fogyasztó társaik!

Persze az sem lehet véletlen, hogy a szépségipar is előszeretettel készít parfümöket, testápolókat és egyéb kozmetikumokat a meggy felhasználásával – egy próbát mindenképp megér a természetes formájában való fogyasztása is!

A Pándi meggytorta alapjául is ezt a sokoldalú, különleges aromájú gyümölcsöt használtuk fel – úgy tűnik, nem hiába, hisz 2009-ben az Ország Tortája címre is érdemesnek találták.

Most pedig a meggy, a mascarpone, a fehér csoki és a cherry éteri keverékének világába kalauzolunk el minden érdeklődőt, aki szívesen kipróbálná ezt a csodatortát odahaza is! J J

Pándi meggytorta

 Hozzávalók:

Piskóta

Egész tojás 3 db
Kristálycukor 175 g
Meggy (friss) 140 g
Tej (2,8%) 33 ml
Olaj 100 g
Vaj (olvasztott) 70 g
Liszt 190 g
Sütőpor 5 g
Citrom (héj+lé) 0,5 db
Fahéj 2 g

Az egész tojást a cukorral felmelegítjük (kb. 80 °C), majd kemény habot készítünk.

Egy edénybe belemérjük a meggyet (enyhén darabos péppé törjük), majd az olajat, vajat, tejet, valamint a citromot, és jól elkeverjük. Ha végeztünk, a felvert tojáshabot hozzáadjuk a bekevert meggyhez és lazán hozzákeverjük ezt is.

Az összemért szárazanyagokat folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos alaphoz, de vigyázni kell, nehogy túlkeverjük a masszát – ha jól csináljuk, enyhén folyós állagú lesz.

A bekevert piskótát 3 db 23 cm átmérőjű karikába mérjük. (Egy piskótalap 28 dkg.)

Sütés: 210 °C-on, 10-12 percig. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért vigyázni kell, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

Alapkrém 1 tortára

Tej 200 ml
Kristálycukor 80 g
Tojássárgája    
Fehércsokoládé 70 g
Mascarpone 150 g

A tejet a cukorral és a mascarpone-val felforraljuk, hozzáadjuk a fehércsokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor csurgatjuk hozzá a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón, leturmixoljuk.

Meggytöltelék

Meggy (mirelit) 360 g
Meggylé 180 ml
Pudingpor 32 g
Kristálycukor 70 g
Fél citrom reszelt héja    
Negyed citrom leve    
Fahéj (egy csipet) egy csipet
Cherry brandy 6 ml

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével bekeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.

Betöltés

Alapkrém 400 g
Tejszínhab 200 g
Főzött zselatin 40 g

A tortát 23 cm átmérőjű, 6 cm magas karikába töltjük. A piskótákat megkenjük 150 g meggykrémmel.

A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

Díszítés

A tortát finomra darált pörkölt dióval panírozzuk. Szeletenként tejszínrózsát dresszírozunk, majd csokoládépasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

Jó étvágyat!

Scroll To Top